Made in
Kuomiokoski.

TILLVERKNING AV KUOMA-SKOR

Vår princip är att tillverka slitstarka och högklassiga produkter. Vi är en hållbar aktör och vi använder alltid i mån av möjlighet återvunnet material i skotillverkningen. Tillverkningsmaterialen skaffar vi från hållbara aktörer i Europa. Vi minimerar materialsvinn, och av det avfall som blir kvar produceras energi i en förbränningsanläggning. Vi värdesätter våra anställda och deras yrkesskicklighet och hos oss jobbar man under trygga arbetsförhållanden. 

Vi utvecklar kontinuerligt våra produkter och den feedback som vi får från våra kunder beaktar vi i utvecklingsarbetet. 

Alla Kuoma-skor tillverkas i fabriken i Kuomiokoski. Sammanlagt ingår hela 75 arbetsmoment i tillverkningen av en stövel. På den här sidan kan du se hur det går till när en Kuoma-sko blir till – från design till förpackning. Vi fick inte plats för alla 75 arbetsmoment här, men du får ändå en bra uppfattning om hur mycket jobb och yrkesskicklighet som ligger bakom varje Kuoma-sko.

DESIGN

Alla skor börjar sin resa på en designers bord. Våra kreativa designers ritar skomönster och gör modeller och planerar ett lämpligt utseende och färgval.  

Material till skornas ovandelar inklusive tillskärning samt vävning och färgning av tyger låter vi göra hos våra finländska underleverantörer.

SÖMNAD

Skons olika delar sys ihop. Hit hör sömnad av såväl ovandelar, dekorationer, förstärkningar som lappar med märket Kuoma. När ovandelen av skon är färdigsydd, sys bindsulan fast, i vilken PU-bottenmassan fästs. 

Dessutom har en del av våra skor en plastisk kappa, dvs. ett stödstycke för hälen, som värms och formas medan materialet ännu är varmt. 

BOTTNING

Efter att bindsulan sytts fast, flyttas skon till bottning. Allra först placeras en läst i skon för att den ska få rätt form. Därefter fästs skon (med läst) i en maskin för direktgjutning av polyuretan, där skon får sin PU-botten. 

UTSPUTNING

Efter bottning av skon är det dags för utputsning: den extra PU-massan som blivit kvar på kanten av skon skärs bort, skon dammsugs fri från damm, kvalitén granskas, innersulorna placeras i skon och produktlappar och -märken sätts fast i skon.

FÖRPACKNING

Den utputsade skon förpackas i en skokartong och transporteras från Kuomiokoski till förpackningsavdelningen och logistikcentret i Mäntyharju. Skon placeras på rätt plats i lagret, tills den förpackas i enlighet med kundens önskemål för leverans. 

MOT KUNDEN

Skon som är förpackad i enlighet med kundens önskemål är redo för avfärd. Den levereras till en återförsäljare, som säljer skon vidare till en kund. På så sätt kommer din Kuoma fram till dig.

Med lätta
steg och
varma
fötter.