Täällä
asuu
Kuoma

TEHDAS

Kuomiokosken tehdas sijaitsee ainutlaatuisella paikalla kosken varrella Kuomiokosken kylässä Etelä-Savossa.

Kuomiokosken tehdas sai alkunsa vuonna 1928, kun helsinkiläinen tukkukauppias ja Kuoman perustaja Juho Puttonen näki lehti-ilmoituksen myynnissä olevasta maatilasta ja myllystä Kuomiokoskella. Puttonen tarttui myynti-ilmoitukseen ja hankki tilan itselleen. Paikka oli aiemmin tunnettu Matilan myllynä sen omistajien nimen mukaan.

Tilan oston jälkeen alkoi tapahtua: Puttonen rakennutti sinne ruokalana ja asuintalona toimineen ”Huminan” sekä vesivoimalaitoksen, jossa oli kaksi turbiinia. Tästä saatiin sähköä valaistukseen, uudistetun myllyn pyörittämiseen sekä pieneen teolliseen toimintaan. Kuomiokoskella oltiin kehityksen eturivissä, sillä siellä oli tiettävästi Ristiinan ensimmäiset katuvalot sekä vesi-wc.

1930-luvulla tilalle syntyi lisää asuntoja ja tehdasrakennuksia sekä navetta, kun toiminta laajeni. 1950-luvulla tilalle rakennettiin myös puusepänverstas. Samoihin aikoihin tilan oma sähkön tuotanto lopetettiin, sillä se ei enää riittänyt kaikkiin tarpeisiin ja sähköä voitiin ostaa muualta.

Monesti historian aikana on mietitty, oliko firman pyörittäminen metsän keskellä hyvä ratkaisu. Sekä huonoja että hyviä puolia siinä on, mutta selvästikin hyvät voittavat, koska toimintaa on pystytty jatkamaan jopa läpi sota-ajan ja laman.

Mäntyharju on ollut Kuoman toisena toimintapisteenä jo 1950-luvulta lähtien, ja 2000-luvun alussa Mäntyharju otettiin entistä vahvemmin osaksi Kuoman toimintaa. Siellä on nykyisin Kuoman logistiikkakeskus ja myös osa kenkien alkutuotannosta tehdään siellä. Kuomalla on myös yksi toimipiste Vantaalla.

Kuomiokosken tehdas on pitänyt paikkansa, vaikka rinnalle on otettu myös toinen toimipiste. Tilan tehtaita on laajennettu huomattavasti ja henkilökuntaa Kuomiokoskella on yli 100. Lähes kaikki kenkien tuotannon vaiheet tapahtuvat siis edelleen Kuomioskosken tehtaalla, ja siellä ne tulevat myös säilymään.

Kuoman historia näkyy ainutlaatuisen sijainnin ja paikan lisäksi läpi yhtiön toiminnan – yhtiöhän aloitti toimintansa tekemällä itse oman sähkönsä ja nyt 90 vuotta tästä tehtaalla tuotetaan jälleen sähköä, tosin nyt aurinkopaneelien avulla.

Vaikka toiminta syntyi Kuomiokoskelle aikoinaan sattumalta – olisihan Juho Puttonen voinut ostaa tilan myös jostain muualta – on paikasta tullut Kuoman symboli ja koti. Tehtaiden merkitys paikkakunnalle on ollut historian saatossa suuri, ja edelleen tänä päivänä tehtaat ja sen työntekijät ovat osana elävöittämässä kotipaikkakuntiaan.

ORIGINAL SINCE 1928

Kuomiokoskelta
vuodesta 1928.