Täällä
asuu
Kuoma

Tehdas

Kuomiokosken tehdas sijaitsee ainutlaatuisella paikalla kosken varrella Kuomiokosken kylässä Etelä-Savossa.

Kuomiokosken tehdas sai alkunsa vuonna 1928, kun helsinkiläinen tukkukauppias ja Kuoman perustaja Juho Puttonen näki lehti-ilmoituksen myynnissä olevasta maatilasta ja myllystä Kuomiokoskella. Puttonen tarttui myynti-ilmoitukseen ja hankki tilan itselleen. Paikka oli aiemmin tunnettu Matilan myllynä sen omistajien nimen mukaan.

Tilan oston jälkeen alkoi tapahtua: Puttonen rakennutti sinne ruokalana ja asuintalona toimineen ”Huminan” sekä vesivoimalaitoksen, jossa oli kaksi turbiinia. Tästä saatiin sähköä valaistukseen, uudistetun myllyn pyörittämiseen sekä pieneen teolliseen toimintaan. Kuomiokoskella oltiin kehityksen eturivissä, sillä siellä oli tiettävästi Ristiinan ensimmäiset katuvalot sekä vesi-wc.

1930-luvulla tilalle syntyi lisää asuntoja ja tehdasrakennuksia sekä navetta, kun toiminta laajeni. 1950-luvulla tilalle rakennettiin myös puusepänverstas. Samoihin aikoihin tilan oma sähkön tuotanto lopetettiin, sillä se ei enää riittänyt kaikkiin tarpeisiin ja sähköä voitiin ostaa muualta.

Monesti historian aikana on mietitty, oliko firman pyörittäminen metsän keskellä hyvä ratkaisu. Sekä huonoja että hyviä puolia siinä on, mutta selvästikin hyvät voittavat, koska toimintaa on pystytty jatkamaan jopa läpi sota-ajan ja laman.

Mäntyharju on ollut Kuoman toisena toimintapisteenä jo 1950-luvulta lähtien, ja 2000-luvun alussa Mäntyharju otettiin entistä vahvemmin osaksi Kuoman toimintaa. Siellä on nykyisin Kuoman logistiikkakeskus ja myös osa kenkien alkutuotannosta tehdään siellä. Kuomalla on myös yksi toimipiste Vantaalla.

Kuomiokosken tehdas on pitänyt paikkansa, vaikka rinnalle on otettu myös toinen toimipiste. Tilan tehtaita on laajennettu huomattavasti ja henkilökuntaa Kuomiokoskella on yli 100. Lähes kaikki kenkien tuotannon vaiheet tapahtuvat siis edelleen Kuomioskosken tehtaalla, ja siellä ne tulevat myös säilymään.

Kuoman historia näkyy ainutlaatuisen sijainnin ja paikan lisäksi läpi yhtiön toiminnan – yhtiöhän aloitti toimintansa tekemällä itse oman sähkönsä ja nyt 90 vuotta tästä tehtaalla tuotetaan jälleen sähköä, tosin nyt aurinkopaneelien avulla.

Vaikka toiminta syntyi Kuomiokoskelle aikoinaan sattumalta – olisihan Juho Puttonen voinut ostaa tilan myös jostain muualta – on paikasta tullut Kuoman symboli ja koti. Tehtaiden merkitys paikkakunnalle on ollut historian saatossa suuri, ja edelleen tänä päivänä tehtaat ja sen työntekijät ovat osana elävöittämässä kotipaikkakuntiaan.


ORIGINAL SINCE 1928

Kuoma-kenkien valmistus

Periaatteemme on valmistaa kestäviä ja laadukkaita tuotteita. Olemme vastuullinen toimija ja käytämme aina mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja kenkien valmistuksessa. Valmistusmateriaalit hankimme vastuullisilta toimijoilta Euroopasta. Minimoimme materiaaleista syntyvän hävikin, ja jäljelle jääneistä jätteistämme tehdään energiaa polttolaitoksessa. Arvostamme työntekijöitämme ja heidän ammattitaitoaan ja meillä työskennellään turvallisissa työoloissa. 

Tuotteitamme kehitämme jatkuvasti ja huomioimme asiakkailtamme tulevan palautteen kehitystyössä. 

Kaikki kengät valmistetaan Kuomiokosken tehtaalla Etelä-Savossa. Kaiken kaikkiaan saappaiden valmistuksessa on jopa 75 työvaihetta. Tällä sivulla pääset tutustumaan, miten Kuoma-kengät syntyvät – suunnittelusta pakkaukseen. Kaikkia seitsemääkymmentäviittä työvaihetta emme tähän mahduttaneet, mutta saat silti hyvän käsityksen siitä minkälainen työ ja ammattitaito on jokaisen Kuoma-kengän takana.

SUUNNITTELU

Kenkien matka alkaa suunnittelusta. Kenkäsuunnittelijamme tekevät kaavat ja mallit kengille sekä suunnittelevat sopivan kuosin ja värimaailman.
Kenkien päällismateriaalit ja niiden leikkuun sekä kankaan kutomisen ja värjäyksen teetämme suomalaisilla alihankkijoillamme.

OMPELU

Kengän eri osat ommellaan yhteen. Tähän kuuluu niin päälliskappaleiden, koristeiden, vahvikesiulan kuin Kuoma-merkkilappujen ompelu. Kun kengän päällinen on ommeltu kohdilleen, ommellaan siihen pinkopohja, johon PU-pohjamassa kiinnittyy. Lisäksi osassa kenkiä on muotoiltava kappi, eli kantapään tukikappale, joka lämmitetään ja muotoillaan materiaalin vielä ollessa lämmin.

POHJITUS

Pinkopohjan ompelun jälkeen kenkä siirtyy pohjitukseen. Ensimmäisenä kenkään asetetaan lesti tuomaan sille oikean muodon. Tämän jälkeen kenkä lesteineen kiinnitetään polyuretaani-suoravalukoneeseen, jossa kenkä saa PU-pohjansa.

VIIMEISTELY

Pohjituksen jälkeen kenkä viimeistellään: kengän laitaan jääneet ylimääräiset PU-massat leikataan pois, kenkä imuroidaan pölystä puhtaaksi, sen laatu tarkistetaan, pohjalliset laitetaan kengän sisälle ja tuotelaput ja -tarrat kiinnitetään kenkään.

PAKKAUS

Viimeistelty kenkä pakataan rasiaan ja kenkä kuljetetaan Kuomiokoskelta Mäntyharjuun pakkaamoon ja logistiikkakeskukseen. Varastossa kenkä säilötään oikeaan paikkaan, kunnes se pakataan asiakkaan toiveiden mukaisesti valmiiksi lähtöön.

KOHTI ASIAKASTA

Asiakkaan toiveiden mukaisesti pakattu kenkä on valmis lähtemään. Se toimitetaan jälleenmyyjälle, josta jälleenmyyjä myy kengän asiakkaalle. Näin Kuomasi päätyy sinulle.

Kevein
askelin,
lämpimin
jaloin.