Putkivarsisaapas täyttää 30 vuotta – poimi asiantuntijan vinkit sopivan talvikengän valintaan

Suomalaisen kenkävalmistaja Kuoman tunnetuin ja myydyin malli lasten Putkivarsi täyttää 30 vuotta. Vuosittain Putkivarsia valmistetaan 500 000 paria, joista Suomeen jää puolet. Ei siis mikään ihme, että niin päiväkodeissa kuin ala-asteilla Putkivarsi-rivistö naulakossa on tuttu näky.

Kuoman Limited Edition Putkivarsisaapas Kulta-Ulpukka-juhlakuosilla.

30 vuoden aikana Putkivarren kaikista väreistä suosituimmat ovat olleet sininen ja musta. Niiden lisäksi suomalaiset valitsevat lasten saappaisiin värikkäitä kuoseja. Yksi pitkäaikainen suosikki on ollut myös Ulpukka-kuosi, joka valittiin myös Putkivarren 30-vuotisjuhlamallin kuvioksi.

– Yksiväriset ovat ikisuosikkeja ja Putkivarren alkuvuosina saappaita valmistettiinkin vain yksivärisinä. Nykyisin kehitämme jokaiselle vuodelle monia uusia kuoseja, joista kuitenkaan kaikki eivät päädy tuotantoon. Vuosien saatossa kuoseja on kehitetty yhteensä satoja, Kuoman kehitysjohtaja Liisa Tikkanen kertoo.

Historian aikana Putkivarsia on valmistettu yhteensä yli 7 miljoonaa paria. Suomen lisäksi niitä viedään 13 maahan.

– Maiden väleillä mieltymyksissä on jonkin verran eroja. Suomessa ja Ruotsissa suositaan hillitympiä värejä, kun Venäjällä suosiossa ovat värikkäämmät kuosit, Tikkanen sanoo.

Monien lemppari

Putkivarren malliin on tehty viisi selkeää uudistusta ja lisäksi perusmalli on saanut rinnalleen Tarravarren sekä GT-mallin, jossa on lisävahvike. Uudistukset ovat tarpeellisia, sillä myös lasten kenkien suositukset ovat muuttuneet vuosien aikana.

– Aikaisemmin ajateltiin, että lasten kenkien tulisi olla todella tukevia ja näin pitää nilkkaa oikeassa asennossa. Nykyisin taas pidetään hyvänä sitä, että kenkä sallisi jalan luonnollisen liikkeen, kertoo jalkaterapian lehtori Matti Kantola Metropoliasta.

Kantola korostaa, että lapsen kenkää valittaessa olisi erityisen tärkeä huomioida, että kenkä on riittävän tilava niin pituudeltaan kuin leveydeltäänkin, mutta myös kärjen korkeudeltaan. Lisäksi pohjan on hyvä olla joustava.

– Talvikengän on hyvä olla myös lämmin ja käytännöllisyyttä lisää useimmiten, että se on jollain tavalla kosteutta eristävä, Kantola ohjeistaa.

Kuoman Putkivarsisaapas on vuosien aikana saanut monenlaista palautetta ulkonäöstään ja ominaisuuksistaan.

– Jalkineisiin liittyy paljon ristiriitaisia mielipiteitä myös asiantuntijoiden osalta. Ei ole yksiselitteistä näkemystä siihen, minkälainen olisi paras jalkine ja nämä ovatkin pitkälti mielipideasioita, Kantola kertoo.

Mielipiteiden valtameressäkin Putkivarsi on onnistunut säilyttämään suosionsa suomalaisten suosikkina.

– Onneksi saamamme palaute on kuitenkin pääosin positiivista, muuten olisimme menneet todella harhaan jossain kohtaa. Toisille Putkivarret ovat käytetyimmät talvisaappaat ja toiset eivät niistä tykkää, mutta suosikithan tunnetusti jakavatkin mielipiteitä, Tikkanen nauraa.

Putkivarren suosion syyksi asiantuntija arvelee sen lämpöominaisuuksien lisäksi käytännöllisyyden: lapsi osaa pukea sen itse jalkaan.

Putkivarsi on Kuoman menestystuote

Vuonna 1928 perustettu Kuomiokoski Oy toimi vielä 80-luvulla Suomen suurimpana kenkäkomponenttien tuottajana ja sen valmistamia osia vietiin kenkätehtaille ympäri Suomea. 80-luvun lopulla monet kenkätehtaat joutuivat kuitenkin lopettamaan toimintansa, joten myös Kuoman bisnes alkoi hiipua.

Tällöin Kuoman pelastajaksi keksittiin Putkivarsisaapas, jonka viralliseksi syntymävuodeksi on merkitty vuosi 1989. Nyt Kuoma on yksi harvoista Suomessa edelleen toimivista kenkätehtaista.

– Sekä tuotteita että toimintaa on kehitettävä jatkuvasti. Aikoinaan laajensimme valikoimaamme kesäkengillä, jotta voisimme tehdä myyntiä vuoden ympäri, emmekä olisi riippuvaisia vain talvesta, Tikkanen kertoo Kuoman kehityksestä.

Tänä vuonna Kuoma laajentaa toimintaansa lisäämällä tuotevalikoimaansa lasten ulkoiluvaatteet, jotka ovat nyt lanseerausvaiheessa Suomessa. Lisäksi uusia vientimaita etsitään jatkuvasti.

Kuoman tarinaan ja Putkivarren syntykertomukseen voit tutustua kokonaisuudessaan verkkosivuilla.

INFOBOKSI – Näin valitset sopivan talvikengän lapselle:

– Varmista, että kenkä on oikean pituinen ja levyinen. Kenkä ei saa puristaa lapsen jalkaa eikä kärki saa olla liian kapea. Voit esimerkiksi piirtää paperille jalan ääriviivat, lisätä piirrokseen riittävän käynti- ja kasvuvaran ja sovittaa piirrosta kenkään.

– Tarkista, onko kengässä käynti- ja kasvuvaraa: lapsella olisi hyvä olla 12–17mm:n vara kengän pituudessa.

– Testaa kengän pohja: taipuuko pohja sitä taivutettaessa.

– Varmista, että jalka ei hölsky kengässä.

– Selvitä eristääkö materiaali kosteutta, se on usein tarpeen Suomen talvessa.

Lisätiedot:

Sari Ikonen
Kuomiokoski Oy
p. 040 6858 920
sari.ikonen@kuoma.fi

Kuoma

Kuoma on suomalainen kenkä- ja lastenvaatevalmistaja, ja Kuomiokoski Oy on Suomen vanhimpia kenkätehtaita. Tuotevalikoimaamme kuuluvat mukavat kesäkengät ja lämpimät talvikengät lapsille ja aikuisille sekä iloiset lasten ulkoiluvaatteet. Tunnetuin kenkämme, Putkivarsi, on pitänyt suomalaisten jalat lämpiminä vuodesta 1989.

Kaikki tuotteemme ovat suomalaista suunnittelua ja kenkämme valmistetaan Kuomiokosken tehtaalla Etelä-Savossa. Kengillemme on myönnetty myös Avainlippu-tunnus. Tuotteitamme määrittävät ennen kaikkea käytettävyys, mukavuus, lämpimyys ja kestävyys.

Tutustu tuotteisiimme ja meihin verkkosivuillamme osoitteessa www.kuoma.fi

Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa!