Vastuullisuus

Yrityksestä

Kuoma on kenkä- ja vaatetusalan perheyritys, jonka Juho Puttonen perusti vuonna 1928 Kuomiokoskella. Nykyään yritys valmistaa korkealaatuisia ja kestäviä kenkiä ja ulkoiluvaatteita sekä lapsille että aikuisille. Kaikki Kuoman kengät valmistetaan Suomessa Kuomiokosken tehtaallamme. Kuoma-tuotteita myydään 13 maassa ympäri Eurooppaa, Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa.

Kuoman arvoja ovat vastuullisuus, suomalainen osaaminen ja käsityötaito. Nämä arvot ohjaavat jokapäiväistä työtämme suunnittelusta tuotantoon asti.

Kuoma ja vastuullisuus

Kuoma on sitoutunut noudattamaan YK:n kymmentä Global Compact -periaatetta, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, työelämän standardeihin, ympäristöön ja korruption kitkemiseen. Keskitymme seuraamaan neljää YK:n kestävän kehityksen tavoitetta. Tiedostamme, että yrityksillä on keskeinen rooli kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisessä ja että liiketoiminnallamme on taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä vaikutuksia. Keskitymme niihin toimintoihimme, joilla on suurimmat vaikutukset.

Olemme onnistuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme merkittävästi Suomen tuotannossamme. Kaikki kenkämme valmistetaan Kuomiokosken tehtaallamme, ja vuonna 2020 siellä käytetystä energiasta ei aiheutunut lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Tehtaamme käyttövoimana toimi aurinkoenergia, hiilidioksidista vapaa sähkö ja maalämpö.

Kestävyys on yksi Kuoma-kenkien keskeisistä ominaisuuksista. Koska Kuomat ovat kestäviä ja helppoja puhdistaa, kenkämme voivat kestää käytössä useita vuosia ja jopa siirtyä sisarukselta toiselle, mikä vähentää yleistä kulutusta.

Pyrimme vähentämään tuotteidemme valmistuksessa käyttävien materiaalien haittavaikutuksia. Kenkiemme tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa ja valmistusmateriaalimme tulevat pääosin Suomesta ja muista EU-maista. Kenkien päällis- ja vuorimateriaaleissa käytetään kierrätysmateriaaleja mm. näissä malleissa: Lumitarina, Lumitarina Huopa, Nuoska, Lumisatu.

Olemme myös sitoutuneet varmistamaan työntekijöillemme turvallisen ja terveellisen työympäristön.

Jatkamme matkaamme kohti kestävän kehityksen tavoitteita. Pyrimme määrittelemään ja saavuttamaan selkeästi asetetut kestävyystavoitteet.

Be My
Kuoma.

• Vuonna 2020 Kuomiokosken tehtaamme käyttövoimana toimi ainoastaan aurinkoenergia, hiilidioksidista vapaa sähkö ja maalämpö.
Kuomiokosken tehtaallamme käytetystä energiasta ei siis aiheutunut lainkaan hiilidioksidipäästöjä.


• Kuomiokosken tehtaalle on asennettu aurinkopaneelit ja maalämpöjärjestelmä.


• Lämmön talteenottojärjestelmät tuottavat merkittävän osan Kuomiokosken tehtaan lämmityksestä.


Minimoimme tuottamamme jätteen määrän.
Kaikki tehtaallamme syntyvä jäte poltetaan energiajätteenä.

• Uskomme kestäviin ja korkealaatuisiin tuotteisiin.

Kaikki kenkämme ja päähineemme valmistetaan Suomessa materiaaleista, jotka on hankittu Euroopassa toimivilta vastuullisilta yrityksiltä.

• Olemme vastuullinen yritys ja käytämme kenkien päällis- ja vuorimateriaaleissa kierrätysmateriaaleja mm. näissä malleissa: Lumitarina, Lumitarina Huopa, Nuoska, Lumisatu.

• Kenkiemme vuorimateriaalilla ja ompelulangalla on ÖKO-TEX® standardi 100 -sertifikaatti.

• Käytämme norjalaisen Norilian Joutsenmerkin saanutta villaa.

• Käyttämämme nahka ja ompelulangat eivät sisällä REACH-asetuksen ehdokasluetteloon kuuluvia SVHC-aineita.

• Tuotteissamme käytetty nahka on lihateollisuuden sivutuote.

• Käytämme kierrätettyä PET-muovia.

• Pyydämme toimittajiamme sitoutumaan toimintansa ympäristövaikutusten minimointiin ja noudattamaan ympäristölainsäädäntöä.

• Vaatteemme on valmistettu laadukkaista ja kestävistä materiaaleista, ja ne on suojattu BIONIC-FINISH® ECO -käsittelyllä (fluoriton, kestävä ja vettähylkivä).

• Talvikenkämme toimitetaan laatikoissa, jotka ovat 80-prosenttista kierrätyspahvia.

Arvostamme työntekijöitämme, kohtelemme heitä oikeudenmukaisesti ja edistämme yhdenvertaisuutta yhdenvertaisuuslain nojalla.

• Tarjoamme turvallisen työympäristön.

• Arvioimme työterveys- ja -turvallisuusriskejä jatkuvasti yhteistyössä työntekijöidemme kanssa varmistaaksemme, että noudatamme kaikkia ohjeita ja määräyksiä.

• Pyydämme toimittajiamme kunnioittamaan työ- ja ihmisoikeuksia sekä tarjoamaan työntekijöilleen turvallisen työympäristön ja -olosuhteet.

• Ulkomaiset vaatetoimittajamme täyttävät BSCI:n vaatimukset, ja suoritamme auditointeja varmistaaksemme, että vaatetoimittajamme tarjoavat työntekijöilleen turvallisen ja terveellisen työympäristön.