Töissä Kuomalla: kenkäsuunnittelijan matkassa

Kuomiokosken tehdas ja Kuoma saivat alkunsa jo n. 90 vuotta sitten Etelä-Savossa, kun Juho Puttonen päätti alueen soveltuvan erinomaisesti sähköntuotantoa ja teollisuutta varten. Tehdasalue on rakentunut vuosien varrella sitä mukaa, kun toiminta on laajentunut ja lisäosille on tullut tarvetta. Vierailijaa tervehtivät niin uudet ja modernit tuotantolaitokset kuin satavuotiaat tiili- ja hirsirakennukset.

Yhdessä näistä pihapiirin rakennuksista työskentelee Kuoman pääsuunnittelija Riikka Huttunen, jonka kynästä Kuoman uudet kenkämallit syntyvät. Suunnittelijan työhuoneessa värit, materiaalit ja luonnokset koristavat seiniä, sekä mallikappaleet ovat arvioitavana siistissä rivissä työpöydällä.

– Päädyin Kuomalle ehkä hieman sattumalta, tänne satuttiin hakemaan kenkäsuunnittelijaa, mikä olen koulutukseltani. Kenkätehtaita ei ole Suomessa kovin monta ja kotimaiselle yritykselle työllistyminen toki kiinnosti, kertoo Riikka.

Suunnittelijan työpäivä vaihtelee paljon sesongin ja kauden mukaan. Syksyllä suunnitellaan ja ideoidaan kahden vuoden päästä kauppoihin saapuvat mallit, sekä tutustutaan tulevien tuotteiden materiaalivaihtoehtoihin ja väreihin.

– Työni on yllättävän monipuolista ja teen tiiviisti yhteistyötä malliompelijamme kanssa suunnitellessani tulevia tuotteita.

Kenkäsuunnittelijana Riikka kertoo saavansa inspiraatiota kaikkialta ympäristöstään, mutta myös luonnosta ja olosuhteista, joissa Kuoman kenkiä käytetään.

– Idea lähtee aina jostain, mutta ei välttämättä täältä työhuoneesta. Katselen ja tarkkailen paljon ympäristöäni vapaa-ajalla, ja etsin ideoita. Kun näen jotain kiinnostavaa, se lähtee kehittymään mielessäni ja pohdin, miten saamaani ideaa voisi soveltaa Kuomiin. Materiaalit vaikuttavat paljon lopputulokseen ja joskus voi olla, että näen kiinnostavan materiaalin, josta ideointi lähtee. Vierailen myös kenkä- ja materiaalimessuilla, joilla esitellään uusia materiaali-innovaatioita.

Myös kengän suunnitteluprosessi on muuttunut kuluneiden vuosien aikana. Kenkä suunnitellaan, mallinnetaan ja visualisoidaan tietokoneohjelmien avulla, mutta Kuoman tyyliin jotain perinteistä on myös jäänyt suunnitteluunkin.

– Teen muistiinpanoja vielä käsin!

Lämpimän ja kestävän kengän valmistaminen asettaa tiettyjä kriteereitä jo suunnittelun alkuvaiheessa. Kotimainen Kuoma-kenkä suunnitellaan kestämään erilaisia sääolosuhteita, joten laadun on oltava kunnossa joka suhteessa.

– On paljon lähtökohtia, joita tulee huomioida suunnitteluprosessissa, varsinkin lasten kenkien osalta. Niitä ovat mm. materiaalien pestävyys, lämpimyys, kestävyys käytössä ja arjessa, sekä turvallisuus. Näitä kaikkia ominaisuuksia testataan täällä malliosastollamme. Parhaat ideat tulevat joskus viime hetkellä, mutta saan onneksi paljon apua tuotantopuolen tiimiltä. He tuntevat materiaalit ja tietävät mikä toimii.

Ekologisuus, eettisyys ja vastuullisuus ovat nousseet viime vuosien aikana osaksi keskustelua vaate- ja muotiteollisuudessa. Yrityksiltä vaaditaan enemmän läpinäkyvyyttä ja ekologisuutta niin materiaalien kuin prosessien osalta. Myös Kuomalla on tartuttu näihin haasteisiin ja mallistot ovat muuttuneet ympäristöystävällisempään suuntaan mm. kierrätysmateriaalien käytön myötä.

– Yritän aina tutkia materiaalien taustat huolella, jotta Kuoma säilyy vastuullisena kenkänä. Kotimaisuus ja paikallisuus ovat tärkeitä arvoja, ja haluan tehdä laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Olen todella ylpeä Kuoman kotimaisuudesta ja pidän siitä, että tuotanto on lähellä.