Kuoman tarina
Kuoma kengistä tunnetulla Kuomiokoski Oy:llä on jo lähes 100 vuotta historiaa takanaan. Tehdas sijaitsee edelleen alkuperäisellä paikallaan Kuomiokoskella Etelä-Savossa. Ennen kuin pääsemme aloittamaan Kuoman tarinan, on hyvä tutustua hieman Juho Puttoseen, Kuoman perustajaan.
Vuonna 1895 syntynyt Laukaalta kotoisin oleva myllärin poika Juho Puttonen kävi Jyväskylässä kauppakoulun, jonka jälkeen hän työskenteli pari vuotta Fredrikssonin lakkitehtaalla. Vuonna 1914 vasta 19-vuotias nuorukainen suuntasi suuren maailman kaupunkiin Pietariin, jossa hän oli viljatukkuliikkeen palveluksessa kolme vuotta. Tänä aikana hän oppi venäjän kielen ja pääsi tutustumaan maahan.
Venäjän vallankumous vuonna 1917 oli käännekohta Puttosen elämässä. Hän ei voinut palata Suomeen, mutta myöskään Venäjälle ei ollut turvallista jäädä. Niinpä Puttonen päätti lähteä junalla Siperian halki Kaukoitään Vladivostokiin, sieltä Japaniin ja edelleen Yhdysvaltoihin San Franciscoon.
Pitkän matkan edetessä Puttosen rahat alkoivat loppua, joten hänen oli löydettävä töitä. Ja niitä löytyikin monenlaisista paikoista, kerran jopa autokorjaamolta. Siellä tosin ilman kokemusta autoista työkokemus päättyi jo ensimmäiseen päivään. Lopulta Puttonen viihtyi uudella mantereella kolme vuotta, ja ehti San Franciscon lisäksi asua myös Chicagossa ja New Yorkissa.
Vuonna 1920 Puttonen palasi Suomeen ja oli muun muassa Tenhusen Nahkatukkuliikkeessä töissä. Vuonna 1928 hän perusti Helsingissä oman firmansa Juho Puttonen Oy:n, mikä toimi nahka- ja jalkinealan tuonti- ja tukkuliikkeenä. Samana vuonna alkoi myös Kuoman tarina.
Mistä kaikki alkoi ?
Kuoman toiminnan katsotaan alkaneen, kun oman nahka- ja jalkinealan tuonti- ja tukkuliikkeensä perustanut Juho Puttonen hankki omistukseensa myllytilan Kuomiokoskelta vuonna 1928. Kauppojen jälkeen Puttonen alkoi kunnostamaan tilaa ja hän rakennutti sinne niin asuinrakennuksen kuin vesivoimalaitoksen.
Rakennustöiden valmistuttua tilalla alkoi kenkien osien, kuten pohjallisten ja sisäkorkojen tekeminen. Tällöin toiminta oli vielä pienimuotoista ja kenkien osia myi eteenpäin Juho Puttonen Oy.
1930-luvulla toiminta alkoi kasvamaan. Tuotteisiin tuli mukaan kevyitä tohveleita sekä lisää erilaisia pohjallisia, kuten kevyet ja hyvin kostetutta imevät lastupohjalliset. Tähän aikaan kengät pyrittiin säilyttämään mahdollisimman pitkäikäisinä huoltamalla ja pitämällä niitä hyvässä kunnossa, joten pohjallisille oli kysyntää. Kuomiokoskella valmistettiin sisäkorkojen ja pohjallisten lisäksi myös kantapäähän tulevia sukan suojia.
Takapakkia ja uusi nousu
1940-luvulla bisnes hidastui sodan vuoksi ja tuotteiden tekeminen pysähtyi kokonaan. Sodan aikana Kuomiokoskella huollettiin jonkin verran sotilaiden varusteita, mutta muutoin tehtaalla oli hiljaista. Sodan päätyttyä tuotanto pyörähti takaisin käyntiin. Sodan jälkeen, 50-luvun alussa Kuomiokoskella herättiin ajatukseen, että nyt olisi hyvä aika valmistaa myös kenkiä, sillä Suomessa oli sodan jälkeen suuri tarve niille.
Kenkätehtaan perustaminen Kuomiokoskelle keskelle metsää ei ollut tuolloin järkevää, mutta lähellä sijaitsevalta Mäntyharjulta oli selvästi paremmat kulkuyhteydet. Näin vuonna 1954 perustettiin sisaryritys Mäntyharjun Kenkätehdas Oy, joka alkoi valmistamaan kenkiä. Sen valikoimaan kuului Askel-merkkinen kenkä – ja vilahtelipa kengissä myös nimi Kuoma.
1950–60-luvun vaihteessa Kuomiokoskelle perustettiin puusepänverstas vastaamaan vilkastuneeseen rakentamiseen maaseuduilla. Verstaalla tuotettiin monenlaisia rakennuskomponentteja, kuten lautoja, lankkuja, ovia ja ikkunoita. Lisäksi tuotantoon otettiin koivusta tehtäviä puisia pensselinvarsia – joita Kuoma valmistaa edelleen tänä päivänä.
Suomen kenkäteollisuus kasvoi ja Kuomiokoskella alettiin 1960-luvulta alkaen valmistaa kenkien osia, mm. ulkopohjia, pinkopohjia, kärkikovikkeita ja kantakappeja niin Mäntyharjun kenkätehtaan kuin muiden Suomen kenkätehtaiden tarpeisiin. Tämä työllisti yrityksen niin hyvin, että parhaimmillaan Kuomiokoskella oli jopa 200 henkilöä töissä.
Vuonna 1969 yhtiössä tapahtui muutoksia, kun koko toiminnan aloittanut Juho Puttonen siirtyi pois Kuoman johdosta 74-vuotiaana. Vetovastuun otti Juhon poika, Erkki Puttonen, joka johti liiketoimintaa vuoteen 1975, jolloin Erkin veli, Antti Puttonen siirtyi johtamaan toimintaa.
Uusia Tuotteita - Pelastaja Putkivarsi
1990-luvulle asti bisnes pyöri hyvin ja tekemistä riitti. Kenkien komponentteja vietiin kenkätehtaille ympäri Suomen aina Mäntyharjulta Tampereelle ja Kankaanpäästä Vaasaan ja Hyvinkäälle.
Laman roikkuessa jo ilmassa Kuomiokoskella ymmärrettiin, että nyt on keksittävä jokin tuote, joka voisi taata toiminnan jatkumisen vaikeinakin aikoina. Näihin aikoihin monet kenkätehtaat joutuivat sulkemaan ovensa lopullisesti, ja niin kävi myös Mäntyharjun kenkätehtaalle.
Sitä oikeaa etsittäessä valmistettiin monenmoista tuotetta. Oli pesäpallomailoja- ja räpylöitä ja erilaisia urheiluasusteita kyynärsuojista motocross-hanskoihin. Lopulta Kuoman pelastajaksi ja tärkeimmäksi tuotteeksi nousi Putkivarsi-saapas, jonka viralliseksi syntymävuodeksi on merkitty vuosi 1989.
Putkivarsisaappaan valmistuksessa voitiin käyttää urheiluasusteisiin tehtyjä pehmusteita, ja osaamista kenkien valmistukseen löytyi jo valmiiksi yrityksestä. Näin syntyi suomalaisten sydämen vallannut Putkivarsi, joka tunnetaan kevyenä, lämpimänä, laadukkaana ja helppona talvisaappaana.
Tuotanto kasvaa ja valikoima laajenee
1990-luvun puolivälissä kenkien vienti ulkomaille alkoi jälleen, kun sekä idässä että lännessä heräsi kysyntää talvisaappaalle. Tuotanto alkoi laajentua ja Kuomiokoskella rakennettiin uusia tiloja ja ostettiin uusia koneita, jotta pystyttiin vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Vähitellen 1990- ja 2000-luvulla myös kenkämallisto alkoi kasvaa ja Putkivarsi sai rinnalleen muita talvikenkiä sekä myös kesäkenkiä, ja Kuoma vahvisti asemaansa kenkämarkkinoilla.
Vuonna 2008 Kuoma laajensi toimintaansa Mäntyharjuun, jossa toimii kenkävarasto ja lähettämö. Vuonna 2019 Kuoma otti harppauksen toiminnassaan ja laajensi tuotevalikoimaansa lasten ulkoiluvaatteisiin.
Tässä olemme nyt
Kuomiokoski Oy täyttää vuonna 2028 jo 100 vuotta. Nykyisin Kuoma valmistaa kenkiä, lasten vaatteita, pohjallisia ja syylinkejä. Lisäksi omalla puutehtaalla valmistetaan erilaisia puutuotteita, mm. pensselinvarsia. Vanhin tuotteemme ovat pohjalliset, joita on valmistettu siitä asti, kun toimintaa Kuomiokoskella on ollut. Myös syylinkien ja pensselinvarsien tarina ulottuu pitkälle historiaan, ja on Putkivarrellakin ikää jo yli 30 vuotta.
Tänä päivänä Kuoman jalkineita on mahdollista nähdä monessa maassa Suomen lisäksi. Kuoman jälleenmyyntipaikkoja on Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Kanadassa, Ukrainassa, Japanissa, Kazakstanissa, Kirgisiassa ja Mongoliassa. Lisäksi verkkokauppamme toimittaa Kuoma tuotteita Suomen lisäksi Ruotsiin, Viroon, Latviaan ja Kanadaan. Verkkokauppaa on tarkoitus laajentaa lisää tulevina vuosina.